Автор Тема: Елхово клонче - коледна картичка с Illustrator  (Прочетена 570 пъти)

marta

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 312
  • Профил

В това упражнение ще направим коледна картичка с Illustrator.
По време на работата ще се научим:
-как се създава и записва нова четка
-как се запълват фигурите с градиент
-как се създава и изпалзва нов символ

1. Ще създадем четка за игличките на елховото клонче.
-Вземете инструмента PenTool (P) и нарисувайте фигурка подобна на хоризонтален овал, но със заострени ъгли (1)
-За Fill задайте зелен цвят, без Stroke
-След това дубликирайте фигурката (Ctrl+С) и я преместете върху първата (Ctrl+F)
За Fill на дубликираната фигурка задайте по-тъмен зелен цвят.
Вземете SelectionTool (V) и маркирайте фигурката. Намалете размера и и я разположете в единия край на долната фигурка. Отново дубликирайте. Новата фигурка запълнете с по-светло зелено и я разположете в другия край на долната фигурка. Това ще са съответно основата и връхчето на игличките на елховото клонче (3)
SelectionTool (V) маркирайте и трите фигурки заедно (като очертаете квадрат с инструмента около тях) и коригирайте размера и формата на елипсата Направете я “по смачкана“и я зявъртете леко, както е показано на картинката (4) Целта е да получим по-дълга тънка линия.2. Сега от трите фигурки ще запишем четката.
Можете да го направите по два начина:
Селектирайте трите фигурки заедно с SelectionTool (V) Ако палитрата на четките ви не е отворена направете това от Window->Brush
След това, за да запишете четката можете да хванете селектираните фигурки с мишката и да ги извлачите до бутончето New brush долу в палитрата на четките:Другият начин е: от триъгълничето горе в палитрата на четките си отворете падащото меню и изберете New brush:И в двата случая ще ви се появи диалогов прозорец. Изберете New art brush:Отново ще ви излезе диалогов прозорец. Оставете настройките в него по подразбиране както са си и дайте ОКЩе видите, че в палитрата на четките ви се е появила новата четка:По същия начин се процедира винаги , когато искате да си създадете четка било то за цветя, листа някакви фигурки и т.н.

3. Имаме вече четката сега можем да нарисуваме самото клонче.
Вземете PenTool (P) и нарисувайте първо основата на клончето без Fill за Stroke задайте кафяво.
Четката, с която трябва да направите това е обикновена кръгла четка. Ако не сте пипали настройките тя се задава по подразбиране от програмата (1)
След като сте готови с основата на клончето нарисувайте пътечката на първата игличка без Fill. Докато е активна пътечката изберете от палитрата на четките новата четка. Ще видите че пътечката ви ще се запълни с четката, която създадохме.
Можете да коригирате размера и позицията на игличката като я селектирате с SelectionTool (V)
Когато сте доволни от резултата, така както е селектирана първата игличка на клончето, натиснете клавиша Alt, задръжте и преместете надолу или нагоре. По този начин ще дубликирате игличката. Продължете по същия начин докато не поставите иглички по цялото клонче.
Внимавайте тъмнозелената страна на игличката да е към основата, а светлозелената страна да е обърната към върха. (2)4. Продължаваме да рисуваме иглички по клончето. Можете да дубликирате, можете и да чертаете нови пътечки на игличките и да запълвате с четката. Принципът на работа е гореспоменатия.
Позицията, размера и наклона на игличките можете да коригирате като селектирате с SelectionTool (V) и издърпате ъгълчето на създалата се от инструмента решетка. Наклона може да промените, когато курсора на инструмента ви показва дъгообразна стрелкичка. Завъртате в желаната посока.5.Нека добавим и по-светли иглички.
Ако сте с CS3 можете да довършите игличките по клончето със същата четка и след това да коригирате цветовете от
Edit > Edit Colors > Ajust Color BalanceАко сте с  CS2 обаче, за да добавите по светли иглички си направете нова четка по начина, който показахме по-горе, като изберете съответно по-светли цветове за елипсите.
За да улесните работата си, когато игличките станат повече можете да рисувате новите в страни от клончето върху листа на работното поле. Пак там можете да селектирате с SelectionTool (V), за да коригирате размера и наклона на игличката.
След това я преместете с мишката така, както е селектирана и я дубликирайте многократно по начина, който показахме по-горе.6.Когато решите, че сте готови селектирайте фигурките на цялото клонче (най-лесно това става от кръгчето в палитрата на слоевете)Или просто опишете квадрат около нарисуваното клонче с инструмента SelectionTool (V).
След това изберете от менюто Object > Grup (Ctrl+G) и групирайте фигурите които съставят клончето.

7.Готови сме с основната част от работата си. Сега ще дубликираме клончето още 1-2 пъти и ще променим позицията и размера на дубликатите, за да направим от тях разклоненията на елховото клонче.
Това става като селектираме групата с SelectionTool (V) или от кръгчето в палитрата на слоевете.
После натискаме клавиша Alt, задържаме и преместваме групата в страни. Вече имаме две клончета.
Можем да променим размера и позицията на копираната група, така че да наподоби разклонение.
Отново дубликираме групата и правим от нея още едно разклонение.
Ето какво се получава при мен:За да позиционирате разклоненията както ви харесва използвайте за улеснение кратките клавиши (Ctrl+[)-надолу и (Ctrl+])-нагоре. Като съответно желаната група трябва да е селектирана (от кръгчето в палитрата на слоевете)

8. Остава да дооправим още малко игличките. Използвайте вече създадената четка и метода на копиране на игличките, за да запълните местата, които е необходимо. Тъй като новите иглички ще се появят най-отгоре, за да ги преместите под всичко останало ги селектирайте заедно (това става от кръгчетата им в палитрата на слоевете- кликвате на първото кръгче, натискате клавиша Ctrl, задържате, натискате второто кръгче и т.н.)
След това, както са селектирани заедно ги преместете с (Ctrl+[) най-отдолу:Ако ви е по-лесно направете всички нови иглички, групирайте ги по познатия ни вече начин и преместете цялата група най-отдолу. Също така можете да работите и в самите групи на всяко от клончетата по аналогичен начин, като ползвате за селекция на отделните иглички инструмента Direct Selection Tool (A)

9. Когато сте готови с клончето можете да добавите украса и фон, за да заприлича векторната ни рисунка на коледна картичка.
Използвайте инструмента Elipse Tool и нарисувайте кръг. За Fill задайте  радиален градиент:Фигурката ви ще се запълни с черно-бял радиален градиент по подразбиране. За да редактирате цветовете отворете падащото меню горе в палитрата на градиента и изберете CMYK:Кликнете в единия край на слайдера на градиента (в бялото) и изберете нов цвят (аз ще избера жълто- 30%Y)
Градиента ви стана жълто-черен. След това кликнете в другия край на слайдера (в черното). Отворете падащото меню, изберете CMYK, след което изберете цвят от палитрата на цветовете (аз избирам червено)
От слайдерите в палитрата на цветовете можете да си нагласите желания цвят.10. Дубликирайте топката по познатия вече начин (Селектирате, натискате и задържате Alt и премествате надолу)
Нека сменим цвета на градиента. Кликнете в жълтото и изберете нов цвят (аз ще избера бяло). Направете същото и за основния цвят (аз избирам жълто):Ако искате можете да позиционирате двете топки под някое от разклоненията на клончето по познатия вече начин като използвате (Ctrl+[)
Ето как изглежда моята палитра на слоевете:Разбира се можете да украсите елховото клонче с фигурки по желание. Можете да не използвате градиент, а да ги запълните с плътен цвят и да им направите сенки.

11.След като сте готови с украсата направете фон на картичката
Аз ще направя фона с линеен градиент.
Вземете Restangle Tool и начертайте правоъгълник по рамката на работния ви лист. За Fill задайте линеей градиент.
Позиционирайте правоъгълника най-отдолу в палитрата на слоевете с Ctrl+[ След това променете цветовете на градиента както направихме това за радиалния градиент на топките.
След като зададете новите цветове вземете Gradient Тool и изтеглете градиента както ви харесва:Ако искате да добавите още детайли към фона и надпис заключете фона, за да не ви пречи от катинарчето в палитрата на слоевете в противен случай на всеки клик ще се селектира фона, а това ще спъва работата ви по-нататък.

12.Можете да добавяте различни детайли по избор.
Аз ще направя лесни снежинки с помощта на Line Segment Tool, като начертая една линийка без Fill със Stroke – бяло.
След това тази линийка ще я дубликирам многократно и ще променям позицията на копията, така че да се получи снежинка:След това селектирам всички линийки заедно и ги групирам (Ctrl+G). За да улесним работата си можем да създадем символ от тази група. За целта, така както е селектирана групата я хващате с мишката и я извлачвате до бутончето
New Simbol (долу в палитрата на символите) и ще видите, че снежинката ви се е появила в палитрата на символите като нов символ.

Сега просто вземате символа от палитрата и го поставяте по фона като влачите с мишката.
Същият ефект се получава и ако дубликирате многократно групата от фигурките съставящи снежинката, но със символа се работи по-лесно, освен това ако искате можете да си го запазите и да си го ползвате и друг път.
Добавете надпис, рамка, още детайли, каквото желаете и картичката е готова.
Ето какво се получи при мен:За вас направи: marta
по идея от: ТУК


« Последна редакция: Юни 09, 2009, 09:41:06 am от Ledenata »

marta

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 312
  • Профил
Re: Елхово клонче - коледна картичка с Illustrator
« Отговор #1 -: Октомври 16, 2009, 11:36:51 am »
За публикуване на урока в сайтове, форуми и списания се свържете с мен.
Не позволявам публикуване без изричното ми съгласие.

lady_butterfly

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 2
  • Профил
Re: Елхово клонче - коледна картичка с Illustrator
« Отговор #2 -: Януари 11, 2011, 06:34:29 pm »
Много хубав урок!
Ето и моя опит:

http://img828.imageshack.us/i/borovoklon4e.jpg/
« Последна редакция: Януари 11, 2011, 06:34:50 pm от lady_butterfly »